שיער, פסיכולוגיה בגרוש (חלק ב')

ביום ראשון האחרון, כלומר, ב-28.4, בשעה שתיים בצהריים, הפכתי לבלונדינית. יש שיגידו (מספרם נזיל, אנשים נכנסים ויוצאים מהקטגוריה הזו כל הזמן) שהייתי בלונדינית גם קודם, בין אם בצבע השיער או בתת הגוונים שאפיינו אותו, ובין אם בסטריאוטיפים הנלווים לבלונד (אני מודה שהאחרונים מעטים יותר, אבל הם קיימים), אבל מה שיושב לי על הראש עכשיו לא יכול להיות מוסבר בחיוך תמים ו"אההה כן, הייתי יותר מדי זמן בשמש והיא פשוט הבהירה אותו" – מדובר בשינוי קהה, נגיד, לפחות 135 מעלות.

כאשר בחורה, המזוהה עם הג'ינג', כפי שהיתה מזוהה אמתכם הנאמנה (אני לא ג'ינג'ית טבעית, כן? אבל מסתבר שלא מעט אנשים חשבו שכן, וגם אלה שידעו שהוא צבוע התרגלו להתייחס אלי כאל ג'ינג'ית), הולכת ומשקיעה שלוש שעות וחצי מזמנה (הייתי מפרטת אבל זה לא תהליך מעניין במיוחד. אני יכולה רק להגיד שצביעת שיער לוקחת לי בדרך כלל לא יותר משעה-גג-בלחץ, כך שהייתי מופתעת וגם חששתי לאחר לעבודה), זה מעורר משהו. ולמרות שאינני בחורה המסובבת ראשים בשגרה, והייתי מעזה ואומרת שאני אפילו מאוד סולידית במראה, בלונד יוצר שינוי שקשה להתעלם ממנו.

מדוע? למה בלונד נראה לנו כמו שינוי דרסטי יותר שאישה עושה, גם אם מדובר באישה שמשנה את מחלפותיה חדשות לבקרים? הרי אנשים ראו אותי צבועה לחום כהה מאוד, לג'ינג'י, לאדום – שלושה צבעים שאינם הצבע המקורי שלי ואחד מהם (האדום) אפילו לא נראה טבעי במיוחד. אז מה הקטע?

כאן נידרש לקצת רקע. אני רחוקה מלהבין יותר מדי בגנטיקה, והידע שלי נותר ברמת ידע פופולרי (כלומר, ויקיפדיה), כך שאם יש מישהו שמבין בנושא יותר ממני הוא מוזמן (!) לתקן. הבלונד מוכר כמוטציה גנטית שהופיעה בקרב ילידי אירופה לפני כ- 11,000 שנה, מוטציה שלפניה הם היו כהי שיער כשאר יושבי הכדור – כאשר אחד ההסברים להופעה של עור ושיער בהירים קשורה למחסור היחסי באור השמש וספיגה של ויטמין D (או משהו, אני כאמור לא טובה בביולוגיה ובטח שלא בלהסביר אותה). תיאוריה אחרת מציעה שהבלונד התפתח (כמוטציה) יותר מפעם אחת במקומות שונים בעולם, מה שמסביר את ההתפשטות המהירה שלו. בכל מקרה, השורה התחתונה היא שהבלונד הוא מוטציה. ומוטציה, גם לאנשים שהידע הביולוגי שלהם זעיר, מוכרת כמילה עם משמעות תרבותית מאוד ברורה.

עכשיו נקפוץ לעולם תוכן אחר, ונידרש למקור הלשוני של המילה בלונד. גם כאן, בלשנים מוזמנים לתקן.
יש הרבה הצעות אפשריות למקור של המילה. אנגלית היא שפה די אקלקטית בסופו של יום, והמילה "בלונד" היא ממילא קצת על-שפתית. בכל זאת, אני אבחר משהו אחד שמצא חן בעיני: משמעות המילה האנגלית-עתיקה beblonden היא "צבוע". כך שהתפיסה של בלונד כמשהו לא טבעי היא לא רק עניין ביולוגי (והרי יש הרבה עובדות ביולוגיות שלא קיבלו הכרה בנורמות תרבותיות) אלא גם כזו שחלחלה לשפה.

כעת, משסיימנו את ההסברים הללו, אפשר לתהות אם *אני* מרגישה אחרת, כי בסופו של דבר זה מה שכולם שואלים אותי – איך החיים בתור בלונדינית? האם בלונדיניות אכן נהנות יותר?
ובכן, שיער בלונדיני הוא שיער יותר תובעני ותלותי. כחומה/ג'ינג'ית שהתברכה בשיער רך, חלק וחביב, לטפל בו בבוקר דרש ממני בערך שלוש העברות מברשת ואני מודה – לא תמיד טרחתי להציץ במראה לפני שיצאתי מהבית. הבלונד, לעומת זאת, דורש ממני לא רק להציץ ולראות – יש לו דרישות. יש לו דרישות בנוגע לצבע הבגדים שלי, יש לו דרישות שאתאפר, יש לו דרישות שאסתרק יותר.

מצד שני, ואולי זו תחושה שנובעת קצת מפרנויה וקצת מחשיבה משאלתית, אני כן מרגישה שמביטים בי יותר. כן. בהחלט. אמנם מדובר בשבוע, ואי אפשר להסיק משבוע אחד, ואולי זו בכלל אני שמקרינה החוצה את התחושה של "אני אחרת, משהו בי שונה". אין לדעת. אבל בינתיים, הבלונד הולך ומתבהר (סטגדיש) כחבר תובעני ומתגמל.

שלכם, מעולם שבו כולנו אנתרופולוגים בתצפיות משתתפות,
ענת.

(הערת צד לעצמי: אני כותבת במידה מסוימת של חן ושנינות ולא חשה מומחיות בשום עולם תוכן – האם זה אומר שיש לי עתיד ככותבת טורים באתר אינטרנט כלשהו?)

אודות anatpross

סטודנטית, חינוכניקית, חיפרושלמית. אישה קטנה ומלאת סתירות.
פוסט זה פורסם בקטגוריה Uncategorized. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

4 תגובות על שיער, פסיכולוגיה בגרוש (חלק ב')

  1. גיא הגיב:

    ובכן, בלונד הוא בלונד. הדרישה האמיתית היא בהתמדה ובעוד שבועיים-שלושה, כשיבצבצו להם שורשים כהים, תאלצי לתת את הדעת על מה עושים איתם.
    הפרשנות האטימיולוגית שלך נראית לי מוטעה, ויקיפדיה האנגלית מראה כי לפחות בשלוש שפות שונות ההתייחסות היא בפירוש לצהוב (וגם, תחשבי על בירות 'בלונד', הן היו קיימות מספיק שנים אחורה).
    הקונוטציות הנלוות לגוון הזה – בין אם שלך או של הסביבה – הן משהו שסביר וידעך עם הזמן, כשכולם יתרגלו. בסך הכל את אותה ענת, השוני היחיד שאני יכול לראות הוא חיזוק לביטחון העצמי, וזה בסך הכל דבר מבורך.

    • anatpross הגיב:

      אבל לא כתבתי שזו הפרשנות היחידה, למעשה כתוב שם שיש כמה וכמה 🙂
      אגב – השורשים שלי עדיין כהים! לרוב הבלונדיניות יש שורשים כהים יחסית, וגם לבעלי שיער בצבעים אחרים. בדרך כלל שורשים יותר כהים מהקצוות. הבהרת שורשים היא עניין אכזרי למדי…

      תודה על התגובה 🙂

  2. גלעד הגיב:

    פנינה מוצפי-האלר, אנתרופולוגית, עסקה במשמעויות של הבלונד.
    למשל, ציטוט קצר:
    "אני לא תמיד הייתי בלונדינית"
    משתררת שתיקה. כמעט סיימנו את הראיון. אנו שומעות את בעלה של מישל בחצר. הוא חזר עם הילדים מהביקור אצל אחיו. אני מחליטה לשאול את השאלה ישירות. פוחדת שזה יפגע בה. מישל מפתיעה אותי בתגובתה.

    פ. מתי התחלת לצבוע את השיער?
    מגיל תשע-עשרה. אבל הפסקתי שהייתי באבל. השורשים גדלו לי עד פה. ואחר כך חזרתי לצבוע.
    פ. אבל למה? ראתי הרבה נשים בירוחם שצובעות לבלונד. למה בלונד?
    אני לא הייתי תמיד בלונדינית. הייתי דבש, הייתי פסים פסים. היה לי אגוז. היה לי הכל. ושעשיתי בלונד אז כולם: "איזה יפה לך, איזה יפה לך". אז המשכתי.
    פ. לא, אני אגיד לך מישל, זה מעניין אותי. כאילו, למה כל כך הרבה נשים בירוחם צובעות לבלונד? זה כדי להראות כמו אנגלייה, או צרפתייה, או אשכנזייה?
    מה פתאום. זה להיראות טוב. היה לי פעם שחור. זה לא תלוי. לי זה התאים. מה, אין מרוקאיות בלונדיניות? אני אוהבת להיות מטופחת. אומרים שאם את מתחילה מטופחת זה עובר לבית. אבל מה, יש עומס. יש כאלה שלא מספיקות. בשבילי זה עובד. אני מנסה אבל לפעמים גם אני אין לי כוח. תראי אותי בעבודה ככה בלי צבע, בלי טיפוח..

    מקור: http://www.ha-keshet.org.il/articles/feminisim/datiyut.htm

    • anatpross הגיב:

      מעניין, תודה רבה 🙂
      העניין העדתי מעניין, כי הרי יהודים מזרח אירופאים לא ממש התאפיינו בנפוצות בלונד ועיניים כחולות כמו הסקנדינבים. אז זה לא שיש כאן השתכנזות, זה משהו מעבר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s